Clinica stomatologică MD Clinic, Cluj-Napoca

Program: Luni - Vineri 09:00 - 20:00; Sâmbătă 09:00 - 14:00
  Telefon: 0723 203 639

Parodontologie

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala este o afectiune cronica ce are drept cauza flora microbiana din cavitatea orala. Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele sau se localizeaza pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.

Semnele aparitiei

Prima faza a bolii este gingivita, inflamatia gingiei, dupa care evolueaza catre structurile profunde. Primul semn al gingivitei este sângerarea provocata de periaj sau de masticatie si este însotita de modificarea culorii gingiei care devine rosie-violacee, senzatie de tensiune si prurit.

În fazele avansate ale bolii, dintii se pierd si în timpul proceselor fiziologice de masticatie.

Tratamentul

Exte extrem de complex si presupune conlucrarea mai multor specialitati stomatologice s?i chirurgicale. Initial, se realizeaza o buna igienizare a cavitatii orale (detartraj, periaj profesional, mijloace suplimentare), urmata de tratamente odontale (plombe), endodontice, chirurgicale si în final, sunt realizate tratamentele protetice prin punti dentare, proteze, implanturi.

Tratamentul chirurgical se adapteaza la forma de parodontopatie de la un simplu detartraj subgingival la formele usoare, pâna la operatii cu lambou cu reconstructie osoasa la nivelul dintilor profund afectati de boala.

Fumatul

În ciuda faptului ca boala parodontala? are o puternica componenta genetica, s-a constatat ca la fumatori este mult mai frecventa, mai agresiva si mai greu de tratat. Noxele inhalate odata cu fumul de tigara duc la o pierdere osoasa de aproximativ 10 ori mai mare decât la un nefumator si influenteaza foarte mult vindecarea postoperatorie.