Clinica stomatologică MD Clinic, Cluj-Napoca

Program: Luni - Vineri 09:00 - 20:00; Sâmbătă 09:00 - 14:00
  Telefon: 0723 203 639

Igienă și profilaxie

Detartrajul reprezinta una din cele mai importante proceduri ale tratamentului bolii parodontale. Tartrul este considerat un factor iritativ local ai din aceasta cauza trebuie îndepartat periodic, în scop preventiv si curativ, de pe suprafetele coroanelor si radacinilor.

Detartrajul manual presupune folosirea unor instrumente cu ajutorul carora se îndeparteaza depozitele dure de tartru de pe suprafetele dentare, prin miscari de tractiune / împingere / apasare, în functie de instrumentul folosit.

Detartrajul cu ultrasunete reprezinta un adjuvant al detartrajului manual, pe care însa nu îl poate înlocui în totalitate. Se foloseste în cazul tartrului supragingival si numai în parte în cazul celui subgingival, situat imediat sub marginea gingiei.

Prevenirea bolii parodontale

Evolutia bolii periodontale este de obicei lenta si poate trece neobservta luni de zile, chiar si ani. În acest timp pacientii sunt constienti ca ceva nu este în regula (dureri, abcese si sângerari ale gingiilor, miros neplacut al gurii, mobilitate dentara si chiar pierderea dintilor). Infectia a evoluat prea mult si este posibil sa fie prea tarziu. Cea mai buna metoda de a preveni aceasta boala mutilanta este vizita la stomatolog la fiecare sase luni, pentru controale de rutina, igienizare si sfaturi privitoare la igiena dentara.

Igiena orala, cunoscuta si sub numele de igiena dentara, este procesul prin care se efectueaza igiena preventiva pentru evitarea cazurilor de urgenta. La baza acesteia se afla regimul de îngrijire efectuat la domiciliu. Acest regim la domiciliu este suplimentat de o îngrijire dentara profesionala, asigurata de stomatologi si igienisti dentari licentiati.